Společnost Embarcadero představila RAD Studio 11.2

Společnost Embarcadero ohlásila 7. září dostupnost nové aktualizace (Update 2) pro RAD Studio Alexandria. Nové vydání přináší nejen celou řadu oprav a vylepšení, ale také některé noviky:

Android API Level 32

Ve verzi 11.2 je nativně podporován Android API Level32. Lze tak vytvářet aplikace pro Android 12 a 12L (verze operačního systému s rozhraním specificky vyladěným pro zařízení s velkou úhlopříčkou). Součástí instalace je rovněž novější verze Javy a to Eclipse Temurin (open source Java SE založená na OpenJDK), stejnou, kterou využívá aktuální Android SDK.

iOS Simulátor

RAD Studio 11.2 také rozšířila podporu cílových platforem o iOS simulátor. Podporovány jsou simulátory iOS běžící na počítačích s macOS ARM-64 (procesory M1 nebo M2). Lze tak testovat aplikace pro různé verze Apple iPhone a Apple iPad, aniž by jste tato konkrétní zařízení museli kupovat.

Pro ladění aplikací pro Linux je ve verzi 11.2 místo původně používaného GDB používán LLDB. LLDB (low-level debugger) je součástí projektu LLVM, který poskytuje sadu překladačů a s nimi souvisejících nástrojů, které využívá například Apple, IBM, Intel a další. Předností LLVM je rychlost (i o desítky % před konkurencí), modularita a podpora velkého množství platforem. RAD Studio 11.2 používá LLDB ve verzi 12.

Další vylepšení

Výrazně vylepšen byl Delphi LSP. Většina projektů je načtena a poskytuje aktualizaci přehledu chyb 5krát až 30krát rychleji. V kódu jsou odlišeny oblasti, které nebudou překládány (na základě podmíněného překladu / IFDEF).

Záložky návrháře a editoru kódu jsou nově barevně rozlišeny podle obsahu.

GetIt package manager byl doplněn o možnost instalovat balíčky z lokálního úložište. Vybrané doplňky tak lze tak stáhnout a následně instalovat na počítačích bez připojení k Internetu.  Update 2 přináší 30 uživateli požadovaných vylepšení a opravu přes 600 nahlášených chyb.

Leave a Comment