FastReport: Změny názvů edic a cen

Počínaje 01.06.2024 nabízí společnost Fast Reports své produkty v novém členění.

Zachována zůstala edice “Ultimate”, která stejně jako dříve obsahuje kompletní podporu standardního i analytického reportingu, všech aplikačních rámců (VCL, FMX a Lazarus) a platforem (Windows, MacOS a Linux).

Pokud využíváte FastReport pro tvorbu standardních tiskových sestav nemusíte již přemýšlet nad volbou edice, ale vybírat budete podle aplikačního rámce, v kterém svou aplikaci vytváříte. K dispozici jsou nově balení “Reporting VCL”, “Reporting FMX” a “Reporting Lazarus”. Podobně jako nyní, není možné v rámci RAD Studia instalovat současně Reporting pro VCL a FMX. Pokud potřebujet podporu obou aplikačních rámců, musíte sáhnout po “Ultimate”. 

Složitější je situace u OLAP reportingu (dříve FastCube). Pro VCL je možné jej zakoupit samostatně pod názvem “Analysis VCL”, dále v balení “Optimum VCL” nebo “Ultimate”. Pro FMX je OLAP reporting dostupný pouze v balení “Ultimate”.

Balení “Optimum VCL” nabízí plnou funkcionalitu pro VCL, tedy standardní i OLAP reporting.

V balení “Ultimate” naleznete, jak vyplývá z výše uvedeného vše, co může FastReport nabídnout.

Zatímco nové členění možná mnohé potěší, o něco horší to je s cenami. Ceny se zvýšily a nejvíce to pocítí uživatelé FastReportu pro VCL. V porovnání s původní edicí Professional si nově připlatí zhruba 2400 Kč a proti edici standard dokonce téměř 5000 Kč (v cenách bez DPH).

Úplné porovnání jednotlivých balení dle dostupných funkcionalit naleznete v připojené tabulce:

Leave a Comment