Co přineslo RAD Studio 11

RAD Studio 11 Alexandria bylo v mnoha ohledech přelomové vydání. Od podpory obrazovek s vysokým rozlišením 4k po zobrazování VCL stylů již v době návrhu a výkonnější kompilátory zaměřené na nejnovější verze platforem, RAD Studio 11 nastavilo nové měřítko toho, čeho lze dosáhnout s první a jedinou multi-nativní platformou pro vývoj aplikací.

Od té doby vyšly další verze, RAD Studio 11.1, 11.2 a nově vydaná 11.3. Všechny staví na vlastnostech verze 11, vylepšují stávající funkce nebo zavádějí nové (jako simulátor iOS pro Delphi). Abychom vám usnadnili hodnocení, jak daleko se RAD Studio dostalo s vydáními 11, 11.1, 11.2 a 11.3 Alexandria, sestavili jsme seznam všech nových a vylepšených funkcí v nich obsažených.


INTEGROVANÉ PŘEKLADAČE A NÁSTROJE

Nativní kompilátor a sada nástrojů Delphi pro macOS ARM 64-bit (dccosxarm64).

Kompilátor Delphi a toolchain pro iOS Simulator na ARM 64bitovém macOS (dcciossimarm64).

LICENCE

Licence dřívějších verzí zahrnuté v síťových licencích (Delphi 2007–10.4, C++ Builder  2007–10.4). Delphi 7 a C++Builder 6 jsou k dispozici samostatně pouze PROFESSIONAL.

Přístup k licencím a souborům ke stažení pro starší verze se zakoupením  licencí na samostatné produkty (Delphi 2007–10.4, C++Builder 2007–10.4, Delphi 7 a C++Builder 6).

APLIKAČNÍ PLATFORMY, INTEGROVANÉ RÁMCE, DESIGNÉŘI A SDK

Podpora pro Linux server-side a samostatné aplikace pro Ubuntu 22.04 LTS, Ubuntu 20.04 LTS a 18.04 LTS, RedHat Enterprise Linux v8, WSL 2 (Windows Subsystem for Linux).

Podpora linuxových aplikací na straně klienta pomocí přibalené knihovny FMX Linux.

FireMonkey Application Platform pro vytváření 32bitových aplikací pro Windows a 64bitových aplikací pro Windows pro Windows 11, Windows 10, Windows 7 (SP1+); Windows Server 2022, 2019 a 2016.

FireMonkey Application Platform pro vytváření 64bitových aplikací macOS pro procesory Intel a ARM (M1), které běží na macOS 13 Ventura, macOS 12 Monterey, 11 Big Sur a 10.15 Catalina, včetně podpory pro univerzální binární.

FireMonkey Application Platform pro vytváření iOS ARM 64bitových aplikací pro iOS 16 (pouze Delphi), iOS 15 a iOS 14.

Nová podpora Delphi iOS Simulator pro ARM 64bitový macOS.

FireMonkey Application Platform pro vytváření nativních aplikací Android ARMv7 pro Android 13, 12, 11, 10, Pie (9.0), Oreo (8.1).

FireMonkey Application Platform pro vytváření nativních 64bitových aplikací Android ARMv7 pro Android 13, 12, 11, 10, Pie (9.0), Oreo (8.1).

VCL (Visual Component Library) pro rychlé vytváření 32bitových a 64bitových aplikací pro Windows 11, Windows 10, Windows 7; Windows Server 2022, 2019 a 2016.

Nasazení formátu balíčků Windows MSIX (poskytující podporu pro nasazení do obchodu Microsoft Store), včetně správy dalších souborů, balení MSIX a podepisování kódu s automatickým vyvoláním platformy SDK. Podpora podepisování Windows v IDE od 11.3 zahrnuje podporu pro časové razítko souborů MSIX. (Tato funkce vyžaduje spuštění RAD Studio na Windows 10 Anniversary Update nebo vyšší).

Podpora Microsoft Windows SDK pro Windows 11, 10 a 7 API. Zahrnuje podporu pro  volání jak klasických Win32/Win64 API, tak vylepšenou podporu pro WinRT API; vyžadováno pro Windows App SDK (aka Project Reunion).

APLIKAČNÍ PLATFORMA FMX (FIREMONKEY)

FireUI návrhář pro více zařízení pro vizuální vytváření mobilních a desktopových aplikací a  jejich přizpůsobení v době návrhu pro různé tvarové faktory a operační systémy.

FireMonkey pro Windows nyní používá stejný model DP (spíše než model Pixel) všech  platforem, což nabízí významné vylepšení pro vykreslování aplikací na  monitorech Windows HighDPI a 4K.

Komponenta Mobile Biometric Authentication, nazvaná TBiometricAuth, která poskytuje způsob autorizace k používání aplikace nebo některých specifických funkcí prostřednictvím biometrie (např. Face ID na zařízeních iOS nebo otisk prstu na zařízeních Android).

Komponenta WebBrowser pro Windows s podporou jak klasického IE ActiveX, tak  nového ovládacího prvku Microsoft WebView 2 (Edge na bázi Chromium).

Komponenta nákupu v aplikaci pro iOS a Android, která vám pomůže zpeněžit vaše aplikace.

Podpora telefonického vytáčení pro iOS a Android. Vylepšeno ve verzi 11.3 o novou službu IFMXPhoneDialerListener, implementovanou pro Android. Služba je určena pro sledování změn stavu služby telefonního systému (Calls, Carrier, CallState).

Řešení pro Android Knihovna fakturace Google Play verze 4.

KNIHOVNA VIZUÁLNÍCH KOMPONENT (VCL)

VCL Form Designer pro vizuální vytváření nativních aplikací Windows s živými nápovědami  a pokyny pro rozvržení.

Komponenta TEdgeBrowser integrující komponentu Edge WebView2 na bázi Microsoftu Chromium  a změny komponenty TWebBrowser pro podporu IE i  Edge – nyní založené na verzi komponenty Edge WebView2 společnosti Microsoft a  podpoře vlastních složek mezipaměti. Nyní s vylepšenou podporou pro konfigurace UserDataFolder  a ExecutableFolder.

Ovládací prvek VCL TControlList, flexibilní a virtualizovaný ovládací prvek seznamu, navržený jako vysoce výkonný ovládací prvek pro velmi dlouhé seznamy a moderní vzhled a dojem. Přidána podpora pro výběr více položek v 11.3.

Komponenta TRichEdit byla aktualizována na RichEdit 4.1 (MSFTEDIT.dll) s podporou  průhlednosti, detekce adres URL, kontroly pravopisu, atributů textu a dalších. Malá vylepšení TMemo, TDBMemo, TGroupBox, TComboBox, TCoolBar,  TNumberBox a dalších komponent. Podpora TTreeView pro CheckBoxe. Nová komponenta TLabelDBEdit, datová verze komponenty TLabelEdit.

TTouchKeyboard virtuální klávesnice pro vylepšené interakce bez klávesnice, která podporuje více lokalit a jazyků, vylepšená o lepší podporu stylů VCL

Podpora pro Windows Imaging Component (WIC) včetně obrazových formátů JPEG, TIFF, GIF, PNG, BMP  a HD Photo. Formáty fotoaparátu RAW (jako je NRW, NEF, CRW, CR2,  RW2, ARW, SR2, SRF, ORF, PEF a DNG) jsou podporovány také u  kodeků dodaných výrobcem. Nyní s podporou více rámů.

Další komponenty včetně grafických tlačítek, obrázku, tvaru, posuvníku, rozdělovače,  úpravy pomocí tlačítek, karet, panelů, panelu nástrojů akcí a mapy barev.

Běžné ovládací prvky systému Windows včetně ovládání stránky, seznamu obrázků, bohatých úprav, ukazatele průběhu, data a času, kalendáře, panelu nástrojů, stromového zobrazení a zobrazení seznamu.

INTEGROVANÉ NÁSTROJE A PROJEKTOVÁ PODPORA

Podpora IDE pro vytváření a správu projektů pro 64bitový macOS, pro Intel a ARM  (M1), včetně univerzálního binárního generování, podpory macOS App Store a integrované  podpory Apple Notarization.

Podpora IDE pro vytváření a správu projektů pro 64bitový macOS, pro Intel a ARM (M1), včetně univerzálního binárního generování, podpory macOS App Store a integrované podpory Apple Notarization aktualizované v 11.3 na nový proces, který Apple představil v XCode 14.

Integrovaná instalace Eclipse Temurin JDK 11, kterou vyžadují nástroje Android SDK.

Platform Assistant pro nasazení a ladění napříč platformami, včetně aktualizovaného  klienta macOS (pouze Delphi).

Build Events pro pre-build a post-build na úrovni projektu a souboru. Vylepšeno o  bezpečnostní varování.

JAZYK C++ A FUNKCE CORE RTL

Win32 C++ Clang-vylepšený kompilátor (s podporou jazyka C++ 17).

Win64 C++ Clang-vylepšený kompilátor (s podporou jazyka C++ 17).

C++ runtime knihovna (RTL) postavená s aktualizovaným kompilátorem vylepšeným Clang pro Win32  a Win64, včetně 2018 vydání Dinkumware STL.

Vylepšená interoperabilita kódu C++ a Delphi pro pomoc při používání projektů Delphi a C++,  včetně podpory string_view pro řetězce Delphi, snadného přiřazování řetězců C++/Delphi a  metod převodu řetězců do/z pro běžné typy Delphi RTL.

Podpora pro použití našich kompilátorů C++Builder k sestavování projektů CMake na příkazovém  řádku pro Win32, Win64, iOS32, iOS64 a Android, včetně podpory nasazení.

Používání chytrých ukazatelů C++ (std::make_unique a std::make_shared) na třídách  ve stylu Delphi  .

Kompatibilita C++ RTTI s Delphi, s C++ kompatibilním RTTI generovaným pro  typy Delphi, včetně použití typeid() na typech Delphi.

Aktualizované vydání Denkumware STL s hlavičkami C++17 pro Win32 a Win64.

NEJNOVĚJŠÍ JAZYK DELPHI A ZÁKLADNÍ FUNKCE RTL

Podpora binárních literálů a oddělovačů číslic. Podpora inline assembleru pro instrukce AVX  (AVX-512).

Předdefinovaní pomocníci pro základní typy, jako je řetězec, znak, celé číslo, jiné ordinální typy a  typy s plovoucí desetinnou čárkou. Nově také pro datové typy TDateTime a Currency.

RTTI pro indexované vlastnosti a podporu RTL plus vyvolání metod pomocí otevřených polí.

SDÍLENÉ FUNKCE BĚHOVÉ KNIHOVNY

Delphi a C++ RTL pro 32bitová Windows a 64bitová Windows.

Delphi RTL pro macOS 64-bit (Intel a ARM M1).

Delphi a C++ RTL pro Android s podporou pro Android API úrovně 32. Dříve jsme  přidali podporu pro nové knihovny „AndroidX“.

Nativní podpora souborů zip. Třída TZipFile má nyní zpětné volání, které lze použít během  procesu extrakce, aby zjistila aktuální průběh, byla přidána podpora pro extrahování souborů ZIP s  hesly. Nyní s podporou Zip64 a dalšími funkcemi.

Knihovna regulárních výrazů (Regex), která nyní podporuje PCRE UTF-16 ve Windows. PCRE je  nyní kompilováno s povoleným JIT pro rychlejší provádění regulárních výrazů.

System.NetEncoding RTL jednotka pro kódování a dekódování webu (Base64, HTML, URL,  Base64URL).

Komponenty NetHTTPClient a NetHTTPRequest, které nabízejí snadný přístup k frameworku HTTP  klienta, nyní s podporou verze protokolu HTTP/2.

INTEGROVANÉ VÝVOJOVÉ PROSTŘEDÍ A PRODUKTIVITA VÝVOJÁŘE

RAD Studio IDE nyní podporuje vysoké DPI (pomocí konfigurace perMonitor v2 Windows). Všechny primární formuláře a podokna byly vylepšeny o nové ikony s povoleným vysokým DPI a obrázky tlačítek panelu nástrojů, plynulé IDE a fonty editoru a plný zážitek s vysokým DPI. Zůstává možné spustit IDE v klasickém režimu s nízkým DPI.

Návrháři VCL i FireMonkey byly vylepšeny tak, aby plně podporovaly  navrhování aplikací ve vysokém DPI. Návrhář VCL nabízí více konfigurací a  možností pro lepší kompatibilitu.

Náhled stylů VCL v návrháři nabízí možnost navrhovat formuláře VCL pomocí stylů a  umožňuje stylování podle ovládacího prvku a podle formuláře. Tato funkce je nyní ve výchozím nastavení povolena.

Upravte kód a navrhněte formulář pro stejný formulář současně ve více  oknech, včetně přesouvání návrháře mezi okny.

Záhlaví IDE ukazuje, kdy je spuštěný proces zvýšen jako správce.

Kompletně přepracovaná uvítací stránka založená na VCL, která nabízí rychlý přístup k  běžně používaným funkcím, včetně nedávných a oblíbených projektů,  kanálů GetIt a YouTube, upozornění na opravy. Rozvržení úvodní stránky je vysoce konfigurovatelné,  nabízí obrázky na pozadí a podporuje přidávání vlastních snímků pomocí nového ToolsAPI.

Podpora IDE pro dokumenty Markdown, včetně náhledu Markdown a náhledu HTML založeného na VCL  (nahrazuje náhled založený na Internet Exploreru).

Nové pokyny pro návrháře FireMonkey a rady pro návrháře (nápovědy pro komponenty a  tipy pro umístění).

Nová implementace Delphi Code Insight (založená na architektuře Language Server Protocol) pro zahrnutí dokončování kódu, dokončování parametrů, přehledu chyb, deklarace hledání a přehledu nápovědy/nápovědy. Mezi vylepšení patří podpora pro soubory typu include, lepší správa životnosti procesů agenta, četné opravy a zvýšený výkon. Klasický motor byl odstraněn.

Nová implementace Help Insight založená na přizpůsobitelných konfiguracích XSLT a CSS a zobrazená v zobrazení HTML založeném na VCL

Implementace C++ Code Insight (založená na architektuře Language Server Protocol  a cquery) byla výrazně vylepšena z hlediska kvality a výkonu. Tato  podpora již byla součástí speciálního vydání 11.1.5 a zahrnuje možnost lépe  přizpůsobit chování cquery LSP.

Nový formátovač kódu C++ založený na formátu clang, včetně možnosti formátovat při psaní a několika předdefinovaných stylů formátování.

Podpora pro použití Delphi LSP ve Visual Studio Code a dalších externích editorech.

Vylepšené karty editoru, včetně možnosti používat různé přizpůsobitelné barvy pro  karty souborů různých typů a více možností pro tlačítko Zavřít.

Schopnost editoru zvýraznit odpovídající slova. Tato funkce vám umožňuje vidět na obrazovce zvýrazněné výskyty stejného slova, které jste vybrali, nebo ve kterém se právě nachází kurzor.

Stylizované uživatelské rozhraní IDE, včetně možnosti přepínat a deaktivovat styl IDE a podporu tmavého  stylu. IDE má světlé téma založené na modré barvě, tmavé téma a třetí  téma Mountain Mist. Od 11.2 je také možné používat vlastní styl VCL.

Zobrazení Zprávy používá různé barvy pro chyby kompilátoru, zprávy a rady pro  lepší zvýraznění problémů (barvy lze přizpůsobit).

GetIt Library Manager s podporou aktualizací, řazením podle data,  balíčky pouze pro předplatné, obrázky uložené v mezipaměti a aktualizované uživatelské rozhraní. Mezi další vylepšení patří filtrování podle  jazyka a zavedení balíčků Local GetIt Packages*.

Zkušenosti s instalací založené na architektuře GetIt; s možností vybrat platformy  k instalaci a přidat další platformy později z IDE (které má  možnost Správce platforem v nabídce Nástroje). Mezi nové funkce patří výběr jazyka předem a  složka úložiště vlastního katalogu plus rychlejší paralelní stahování a instalace s podporou bezobslužné tiché instalace v režimu online i offline.

Formátování kódu a zkrášlení zdrojového kódu včetně formátování bloků.

Formátovač kódu z příkazového řádku pro integraci s automatizovanými procesy sestavování,  vylepšený v 11 Alexandria o podporu formátu clang pro C++.

Podpora konfiguračního souboru formátovače kódu C++ formátu .clang-format pro automatické formátování  kódu podle konvence pro jednotlivé projekty používané mnoha projekty s otevřeným zdrojovým kódem a navíc ve  stylu Embarcadero.

Nové IDE ToolsAPI pro malování v editoru kódu a zvýrazňování prvků zdrojového kódu. Jedná se o nový základ, který umožňuje vývojářům přizpůsobit editor.

INTEGROVANÉ LADĚNÍ

Nový debugger pro C++ pro Win64, založený na LLDB 9, včetně formátovačů pro vyhodnocování  běžných komplexních typů, jako jsou UnicodeString a AnsiString, řetězce C++, vektory, deques  a další.

Ladění vzdálených 64bitových aplikací macOS (Intel a ARM). Debugger Delphi macOS 64-bit ARM je založen na architektuře ladicího nástroje LLDB a ve verzi 11.3 používá ladicí program Delphi macOS 64-bit Intel také LLDB.

Vzdálené ladění iOS 64bitového zařízení.

Ladění aplikací v simulátoru iOS na ARM 64bitovém macOS (založené na  architektuře LLDB debuggeru).

Ladění 64bitových aplikací pro Android na zařízení. 64bitový debugger Delphi Android je nyní  založen na architektuře ladicího programu LLDB.

Vzdálené ladění Linuxu 64-bit. 64bitový debugger Delphi Linux je nyní založen na  architektuře ladicího programu LLDB.

Zobrazení CPU pro nízkoúrovňové ladění, Počínaje verzí 11.2 nabízí zobrazení CPU  zvýraznění syntaxe.

KNIHOVNA PŘÍSTUPU K DATŮM FIREDAC MULTI-DEVICE

Vylepšené nástroje FDMonitor a FDExplorer FireDAC.

Aktualizovaný ovladač FireDAC Microsoft SQL Server s podporou nejnovějšího  ovladače Microsoft ODBC pro SQL Server (verze 18).

Aktualizovaný ovladač FireDAC MySQL, podporující MySQL v 8.0 a MariaDB v 10.6, MySQL  Prepared Statements API, interní BLOB streaming.

Aktualizovaný ovladač FireDAC SQLite s podporou statického i dynamického propojení  enginu SQLite. Zahrnuje podporu pro SQLite SEE.

Aktualizovaný ovladač FireDAC Oracle pro podporu v 19c a 128znakové názvy parametrů pro Oracle Stored Procedures. Předchozí aktualizace zahrnovaly mezi mnoha funkcemi podporu pro  datové typy VARCHAR2, NVARCHAR2 a RAW až do velikosti 32 kB, nativní BOOLEAN v PL/SQL,  64bitová celá čísla a nepodepsané INT, sloupce identity/automatické zvýšení,  upozornění na změnu dotazu, implicitní ROWID načítání, implicitní výsledky, další režimy připojení,  časové limity sítě a detekce a synchronizace stavu transakcí.

Aktualizovaný ovladač FireDAC Firebird, aby hledal ovladač na VendorHome. Předchozí verze  obsahovaly podporu pro verzi 3.0.4 a Firebird embedded, včetně protokolu místního připojení, balíček FB$OUT, podporu dlouhých příkazů, konfiguraci little/big endian v parametrech připojení  a podporu nových datových typů Firebird 4.

Vylepšení ovladače FireDAC PostgreSQL pro PostgreSQL až do verze 15.1, konkrétní vylepšení výkonu. Minulé aktualizace zahrnovaly podporu pro PostgreSQL uložené procedury, sloupce identity, macaddr8, šifrování hesel a konfiguraci little/big endian v parametrech připojení.

Vylepšení ovladače FireDAC PostgreSQL pro PostgreSQL až do verze 13, včetně  podpory uložených procedur PostgreSQL. Minulé aktualizace zahrnovaly sloupce identity,  macaddr8, šifrování hesel a konfiguraci little/big endian v  parametrech připojení.

RAD SERVER

Volně, neomezeně šířitelná* verze RAD Server Lite s omezenou šířkou pásma a snadnou implementací  (založená na vestavěné databázi InterBase ToGo).

Nová komponenta TRESTRequestDataSetAdapter pro zjednodušení nahrávání TDataSet (jako  TFDMemTable) na server přes JSON – pro použití s

komponenta TRESTResponseDataSetAdapter na straně serveru.

Podpora více nájemců RAD Server (EMS) a konzolová aplikace pro správu  konfigurace tenantů (ve Windows a Linuxu).

WEBBROKER A DATASNAP MULTI-TIER

Podpora nasazení WebBroker pro Android.

REST URI lze konfigurovat pomocí nového mechanismu založeného na  události TDSMethodMapEvent.

ZAHRNUTÉ DATABÁZE

InterBase 2020 Developer Edition – až 20 uživatelů a 80 logických připojení.

IBLite 2020 pro Windows, iOS a Android s neomezenou licencí pro nasazení.

IBLite 2020 pro macOS s licencí pro neomezené nasazení.

Bezplatná licence InterBase ToGo Deployment pro mobilní platformy.

CLOUDOVÁ PODPORA

AWS SDK pro Delphi od Appercept* s podporou více služeb AWS  se v průběhu času neustále rozšiřovalo.

* K dispozici ke stažení ve Správci balíčků GetIt (vyžaduje aktivní předplatné aktualizací).

KLIENTSKÁ KNIHOVNA REST A BAAS

Podpora autorizace včetně Basic Authentication, Plan Authentication, OAuth1, OAuth2. OAuth2 vylepšeno o automatické obnovení tokenu.

KOMPONENTA TECHART CHARTING

Standardní komponenty TeeChart včetně grafu, DBchart a bohaté sady různých typů obchodních grafů.* * K dispozici ke stažení v GetIt Package Manager (není součástí Community Edition)

Leave a Comment